Uncategorized

Statens egen fraselønkomite siger sygeplejeskerne får »for meget i løn«

Der har for nyligt været en optrappen i borgerlige medier, samt i regionsrådene omkring emnet om sygeplejerskernes vilkår og lønforhold da en ny rapport om sygeplejeskernes lønforhold for nylig blev offentliggjort. Tilbage i 2021, vandt sygeplejerskernes en økonomisk, men hovedsagelig moralsk sejr i deres »overenskomststridige« strejke for bedre løn og ligeløn mellem mænd og kvinder. Dette resulterede i en økonomisk sejr over bourgeoisiet i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, men endnu vigtigere afslørede kampen den såkaldte danske model, er korporativistisk system, hvor »trepartforhandlingerne« sker for og med samtykke med den borgerlige danske stat.

Den borgerlige danske stat, også her repræsenteret i selve Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, tog ubestridt arbejdsgivernes parti og var hurtig til at erklære strejken ulovlig, hvilket afslørede staten som en reaktionær og borgerlig og ikke en »neutral« del i den danske model. Samtidig blev pamperne i fagtoppens forrædderi også afsløret. De støttede aldrig strejken lige fra start, så de kørte en vadtblød kampagne, mens de kunne kontrollere bevægelsen, og var de første til at fordømme strejken, da staten greb ind og de mistede kontrollen over strejken.

Siden da har modsigelserne på hospitalerne været tilskærpende og Regionerne forsøger forgæves at formildne forholdene, ikke igennem bedre løn- og arbejdsforhold for at få protestopsigerne tilbage, men ved at »optimere« vagtplaner for sygeplejeskerne, navnlig ved at sygeplejersker, der til dagligt arbejder i ambulatorierne også får natte- og weekendvagter på sygehusenes sengeafdelinger. Således at de kan få mere ud af de færre, som er tilbage.

Et andet, mere kynisk tiltag fra statens side er startskuddet på »debatten om aktiv dødshjælp«, relanceret af Mette Frederiksen til Folkemødet på Bornholm i år.

Som en del af overenskomstforhandlingerne i 2021, blev der bl.a. lovet en »lønkomite«, som skulle kigge på lønforholdene for sygeplejeskerne. Dette har nu selvfølgelig vist sig at være tom gestus fra bourgeoisiets side.

Denne komite, nedsat af bourgeoisiet selv, konkluderede selvfølgelig at staten ikke skal betale mere til sine ansatte sygeplejesker. Det blev af komitéen konkluderet at »sygeplejerskerne får det i løn, som de skal have, hvis man ser på ledelsesansvar, erhvervserfaring og uddannelsesniveau.« Disse beregninger har tilgengæld medregnet tillæg for skæve arbejdstider, hårde arbejdsdage oa. med, og sammenlignet dem med andre beslæftigelser på faste arbejdstider. Dette giver et uærligt blik på sygeplejeskernes faktiske grundløn. Komitéen påstod endda at »at sygeplejerskerne lønmæssigt får lidt for meget.«

Dette er endnu en suffelse fra arbejdsgivernes og fagtoppens side overfor sygeplejeskerne og afslører i endnu højere grad hvis’ side den borgerlige danske stat egentlig er på.

Der har for nyligt været den omtalte store skandale på Aarhus Universitetshospital, hvor op til flere kræftramte patienter ikke har fået deres rettigheder under behandling at vide, og er blevet behandlet for sent i deres sygdomsforløb. Der peges på manglen på speciallæger, men i særdeleshed har manglen på sygeplejesker også sat sit præg. Hospitalerne er under et stort press, og som konsekvens lider massernes under dette. Dette forsøger staten til gengæld selv på at udnytte til at fjerne offentig mening fra sygeplejerskernes kamp, i et forsøg på at splitte folk op mod hinanden.

Bourgeoisiet er så desperate for ikke at give sygeplejeskerne mere i løn, for det vil få deres kamp for bedre og mere lige løn, i deres »overenskomststridige« strejke, til at have båret frugt i alles øjne og vil bane vejen for flere »overenskomststridige« strejker. Men dette er allerede tilfældet, flere og fortsætter kampen for bedre lønvilkår og forsvarer klassens rettigheder, som bourgeoisiet fortsat og intensiverende, især siden den kapitalistiske overproduktionskrise i 2008, forsøger at fravriste os.

Leave a comment