Uncategorized

Brasilien: Folkedomstolen mod jordberøvelser og landbaserede forbrydelser afholdt i Junco do Maranhão

Hermed offentliggør vi en uofficiel oversættelse af en artikel offentliggjort i A Nova Democracia (AND).

Den 9. og 10. marts blev den sejrrige folkedomstol mod jordberøvelser og landbaserede forbrydelser afholdt i landsbyen Vilela i Junco do Maranhão. Her deltog folkelige advokater, forskere, fagforeningsfolk og statslige journalister fra andre regioner i landet, som var med i rettens dommerkomité.

Domstolen havde også deltagelse af forskellige organisationer, såsom União das Comunidades em Luta og Coletivo Estudantil Filhos do Povo, som organiserede studerende til at deltage i begivenheden. Bondelederen Luiz Vila Nova deltog også i arrangementet.

Overalt i auditoriet prydede organisationsflag og bannere med paroler om kampen for omfordelingen af jord. Lige ved adgangsvejen hang et banner »Ud med jordberøverne! For titulering af vores ejendele!« slog tonen an for arrangementet. Inde i auditoriet var der andre bannere, som fordømte jordberøvelser, minedrift i stor skala og opfordrede til bondeenhed. Underskrifterne kom fra besættere fra forskellige samfund som Gleba Campina, Povoado Vilela, Caranandeua- og Jaraquara-samfundene og bondeforeningen Povoado de Maracacuera i Carutapera kommune.

I en af arrangementets aktiviteter organiserede bønderne en motorcykelkaravane for at besøge Gleba Campina og undersøge de forbrydelser, som jordberøverne har begået der.

Som anvist af Folkedomstolen opfordrede de tilstedeværende organisationer til en dag med mobilisering og kamp mod delstaten Maranhãos lov om jordberøvesle den 1. maj. Notatet kan læses i sin helhed her.

I en fælles note skriver Solidarity Comitê de Solidariedade à Luta pela Terra (COMSOLUTE) og União das Comunidades em Luta (UCL): »Dette er en sejrrig begivenhed på alle måder: ved at etablere og forene en politisk dagsorden for at forsvare befolkningens menneskerettigheder; ved at producere juridisk materiale til støtte for lokalsamfundenes sag; ved at røre de tilstedeværende omkring solidaritet med kampen for jord«.

Noten giver også en varm hilsen til Coletivo Estudantil Filhos do Povo, som havde forberedt en bus fuld af studerende. Ifølge de tilstedeværende var Folkedomstolen en milepæl i udviklingen af den nye studenterbevægelse i Maranhão.

Leave a comment