Uncategorized

Verdensomspændende militarisering

Vi bringer en uofficiel oversættelse af the Red Heralds artikel omkring den verdensomspændende militarisering.

De samlede globale militærudgifter nåede 2,44 billioner US-dollars i 2023, en stigning på omkring syv procent i faste priser fra 2022. Det var den største stigning fra år til år siden 2009. De 10 lande med de største udgifter i 2023 – anført af USA, Kina og Rusland – øgede alle deres militærudgifter ifølge nye data om de globale militærudgifter offentliggjort af Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Derfor steg imperialisternes og deres lakajers oprustning mod verdens folk igen massivt midt i skærpelsen af alle modsætningerne i dagens verden, især den mellem imperialismen og de undertrykte nationer og folk, men de fortsætter også med at forberede sig på en mulig tredje verdenskrig som følge af kampen for en ny opdeling af verden blandt parasitterne. Som SIPRI sagde: »Den hidtil usete stigning i militærudgifterne er en direkte reaktion på den globale forværring af fred og sikkerhed […] Stater prioriterer militær styrke, men de risikerer en action-reaction-spiral i det stadig mere ustabile geopolitiske og sikkerhedsmæssige landskab.«

I 2023 stod de 31 NATO-medlemmer for 1,34 billioner US-dollars, svarende til 55 procent af verdens militærudgifter. USA’s militærudgifter steg med 2,3 procent til 916 milliarder US-dollars i 2023, hvilket svarer til 68 procent af NATO’s samlede militærudgifter. På den måde fastholder yankee-imperialismen sin rolle som hovedfjende for verdens befolkninger, også gennem den NATO-alliance, den leder.

Kina, verdens næststørste militærudgifter, afsatte anslået 296 milliarder US-dollar til militæret i 2023, en stigning på 6,0 procent fra 2022. Det var 29. gang i træk, at Kinas militærudgifter steg fra år til år.

Ruslands militærudgifter steg med 24 procent til anslået 109 milliarder US-dollars i 2023, hvilket er en stigning på 57 procent siden 2014, året hvor Rusland annekterede Krim. I 2023 udgjorde Ruslands militærudgifter 5,9 procent af landets bruttonationalprodukt, BNP.

Ukraine var den ottende største udgiftskilde i 2023 efter en stigning i udgifterne på 51 procent til 64,8 milliarder US-dollars alene. Det gav Ukraine en militærbyrde (i procent af BNP) på 37 procent og udgjorde 58 procent af de samlede offentlige udgifter. Ukraines egne militærudgifter i 2023 var 59 procent af størrelsen på den russiske imperialismes. Men Ukraine modtog også mindst 35 milliarder dollars i militær »hjælp« i løbet af året. Dette og Ukraines egne militærudgifter svarede til omkring 91 procent af de russiske udgifter.

Ifølge rapporten brugte den tyske imperialisme 66,8 milliarder amerikanske dollars i 2023 på sit militær og blev rangeret som den syvende største udgiftskilde og overhalede Frankrig sidste år. Det anslås, at Tyskland i fremtiden vil blive det land, der bruger fjerdeflest penge på militæret, hvis det når sit selvudråbte mål om at bruge to procent af sit BNP på militæret. Dermed vil det blive det land i hele Vest- og Centraleuropa, der bruger flest penge på militæret.

Israels militærudgifter – de næststørste i regionen efter Saudi-Arabien – voksede med 24 procent til 27,5 milliarder US-dollar i 2023. I Mexico nåede militærudgifterne op på 11,8 mia. dollars i 2023, en stigning på 55 % i forhold til 2014. Bevillingerne til Guardia Nacional (Nationalgarden) – en militariseret styrke, som angiveligt bruges til at »bremse kriminelle aktiviteter«, men som i virkeligheden bruges i krigen mod folket – steg fra 0,7 procent af Mexicos samlede militærudgifter i 2019, da styrken blev oprettet, til 11 procent i 2023.

Leave a comment