NYHEDER

A NOVA DEMOCRACIA: Regeringsembedsmand fordømmer, at Trump ønskede at bytte Puerto Rico ud med Grønland

Vi publicerer hermed en uofficiel dansk oversættelse af artiklen “Funcionário do governo denuncia que Trump queria trocar Porto Rico pela Groenlândia” fra den brasilianske revolutionære avis “A Nova Democracia” (“Det Nye Demokrati”. Fejl i oversættelsen er fuldt ud vores ansvar.


Julia Izecksohn
25. august 2020

Under et besøg i Puerto Rico, efter at øgruppen blev ramt af orkanen Maria i 2017,  kaster Donald Trump ruller af toiletpapir ud til en mængde. Foto:  Evan Vucci / AP

Den tidligere højtstående embedsmand i den amerikanske regering Miles Taylor, der var stabschef for Department of Homeland Security, fordømte den 19. august, at den ultra-reaktionære præsident Donald Trump havde til hensigt at sælge eller udveksle Puerto Rico med Grønland, der hører til Danmark. Sådanne forhåbninger blev udtrykt af Trump, efter at to ødelæggende orkaner ramte det karibiske øhav i 2017, og Yankee-præsidenten var nødt til at besøge det, en episode, der var præget af at kaste ruller af toiletpapir til puertoricanske masser.

Ifølge Taylor var Trumps berygtede begrundelse for at betragte Puerto Rico som et “beskidt” og “fattigt” sted: “Han fortalte os ikke kun, at han ville købe Grønland, han sagde virkelig, at han ville se, om vi kunne sælge Puerto Rico, hvis vi kunne bytte Puerto Rico for Grønland, fordi Puerto Rico med hans ord var beskidt, og folket var fattige,” fortalte Taylor til MSNBC. 

I august 2019 afviste den danske Statsminister Mette Frederiksen selv Trumps forslag om at købe Grønland, som blev klassificeret af landets politikere som fuldstændig absurd. Ifølge pressemonopolet i Wall Street Journal ville Trump have en interesse i Grønlands naturressourcer og geopolitiske relevans på grund af dets strategiske placering. 

GRØNLANDS OG PUERTO RICOS KOLONIALE VÆSEN

Hvad både Puerto Rico og Grønland har til fælles, er, at de er annekterede territorier som kolonier og har en anden karakter sammenlignet med resten af ​​det land, de er en del af. I det andet tilfælde har Grønland for eksempel en relativ politisk “autonomi” i forhold til Kongeriget Danmark, men det opretholder stadig kontrol over regionens naturressourcer og udlands- og militære relationer. Grønlands befolkning udgøres stort set af inuitterne. Grønland er også forpligtet til at udlevere til Danmark omkring en fjerdedel af sit bruttonationalprodukt (BNP).

Læs mere: Protest afviser dansk imperialisme i Grønland

Puerto Rico betragtes derimod som et ikke-inkorporeret territorium i USA, men som er en del af et Commonwealth- system (”fælles økonomi”). Beboere i det caribiske øhav er frataget flere rettigheder på nationalt plan, f.eks. retten til at stemme for landets præsident og vicepræsident. Derudover blev dens lokale forfatning, som “tillader” øboerne at vælge en guvernør, godkendt af Yankee-kongressen.

Ud over at økonomien er meget afhængig af USA, da den i det væsentlige tjener som turistdestination, er Puerto Rico fattigere end alle stater i landet, selv den fattigste af dem, Mississippi; ca.  46% af dets befolkning bor i fattigdom. Med andre ord, selv om det betragtes som et USA-territorium, nyder de ikke de samme rettigheder som en amerikansk statsborger.  

Det eneste andre lignende tilfælde i USA er Nordmarianerne i Oceanien, som blev koloniseret af Yankee-imperialismen under 2. verdenskrig, og efter Japans nederlag blev anerkendt som en del af Sydøernes Protektorat af De Forenede Nationer i 1947.