Natten til den 10. juli besatte en gruppe, der kalder sig Plan BZ, et hus i Niels Hemmingsens Gade i Indre København. Gruppen kræver: “Skrot ghettoloven, flere fristeder, sociale kollektiver, gratis boliger, frit Palæstina”.
Ifølge Autonom Infoservice udtaler gruppen:
Det er en kendt sag at der i København ikke er plads til at unge, fattige, minoriteter og andre ”uønskede” mennesker kan bo, lave kollektiver, sociale fristeder, væresteder osv. Byen bliver mere og mere for en række få ultra-rige kapitalist svin. Folk der har råd til at lade bygninger stå tomme i flere år. Huset, vi i dag har besat, har stået tomt i 2 år, og derfor puster vi nyt liv i det. Med de 1033 m2 fordelt på 5 etager drømmer vi om et trygt fællesskab at bo, være og leve i, kollektivt. Vi drømmer om anarkistisk med-bestemmelse, fælles spisning og alt fra olde-kolle til Børnemagt, og der hvor vi alle sammen befinder os i livet. Fri leg og seriøse møder. Mulighederne er uendelige, vi mangler bare plads, så det har vi taget.
https://www.autonominfoservice.net/
Samtidig har Københavns Politi rapporteret om arrestationen og sigtelsen af otte aktivister, der var involveret i besættelsen:
Vi har i dag været i Niels Hemmingsens Gade i Indre By, hvor syv personer havde tiltvunget sig adgang til en bygning, der ikke tilhører dem. De er nu eskorteret ud og er sammen med en person, der opholdt sig uden for bygningen, anholdt og sigtet for husfredskrænkelse. Ejeren har nu været og besigtige skaderne på bygningen, og de otte anholdte sigtes derfor også for groft hærværk.
https://twitter.com/KobenhavnPoliti
Husbesættelser opstår som følge af en mangel på boliger i samfundet. Borgerskabet kan aldrig nogensinde løse “boligspørgsmålet”. De forsøger sig med ghettolove, gentrificering osv., men det skaber kun nye boliger (eller røver gamle) til det øvre småborgerskab og storborgerskab. Masserne af arbejdere, studerende osv. mangler boliger og må kæmpe for retten til et sted at bo.

Der har i senere år været flere husbesættelser. I vinterferien besatte en børnemagtergruppe en bygning på Nørrebro. Det minder om begyndelsen på den oprindelige BZ-bevægelse, der udsprang i København i 1980erne. I løbet af dét årti blev bevægelsen mere og mere militant og begyndte at udføre ikke alene husbesættelser, men også målrettede, antiimperialistiske sabotageaktioner. Nogle af de mest imponerende historiske kampe kan ses i dokumentaren “Ni dage bag barrikaderne”. Der var oven i købet store aktioner mod den danske stats fængsler.

Det er retfærdigt at kræve boliger og fristeder. Og enhver bør hilse, at selverklærede anarkister begynder at tage kampen op imod den reaktionære ghettolov – noget der hidtil har været ignoreret af “venstrefløjen” udenfor den maoistiske bevægelse. Men selvom det er godt og retfærdigt, er husbesættelser ikke nok – vi må føre kampen videre, så det ryster selve systemet i sin grundvold. En genrejst BZ-bevægelse kan spille en værdifuld rolle i den socialistiske revolution, der kun kan tage form af en Folkekrig, der omkranser byerne fra de proletariske nabolag. Kun en Folkekrig kan sikre bz’ernes krav, og kun i Folkekrigen vil besættelserne gå op i en højere enhed ved at støtte sig på masserne, og ikke være isolerede hændelser.
BZ LEVER!